Oh no! Where's the JavaScript? Your Web browser does not have JavaScript enabled or does not support JavaScript. Please enable JavaScript on your Web browser to properly view this Web site, or upgrade to a Web browser that does support JavaScript.
  • Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
  • Image 07
  • Image 08
  • Image 09
Gminny Ośrodek Kultury w Suścu
Powitanie
Witaj na oficjalnej stronie internetowej Gminnego Ośrodka Kultury w Suścu.

Na Ludową Nutę wśród Przysmaków Regionalnych

 

 29 kwietnia  2018 roku, w susieckim parku odbyła  się impreza „Na ludową nutę wśród przysmaków regionalnych”. Organizatorem tego  ciekawego  wydarzenia  było  Stowarzyszenie„ Alternatywy z Suśca przy współpracy Gminnego Ośrodka Kultury w Suścu i Wójta Gminy Susiec. Przedsięwzięcie realizowane było  w Ramach Projektu: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie ”Zadanie pn. „Na Ludową Nutę wśród przysmaków regionalnych” współfinansowane  ze środków Unii Europejskiej w ramach  poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”, działanie “Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach  inicjatywy LIDER “Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Roztocze Tomaszowskie”.

Impreza rozpoczęła się przeglądem mającym  charakter konkursu ,w którym brały udział  zespoły śpiewacze ,  kultywujące  rodzime tradycje folkloru swoich miejscowości, poprzez melodię, gwarę. Celem  konkursu  było prezentacja i upowszechnianie rodzimego folkloru muzycznego, rozwijanie wrażliwości artystycznej uczestników przeglądu poprzez bezpośredni kontakt z pieśnią, tańcem
 i muzyką, inspirowanie wykonawców do własnych poszukiwań.

W przeglądzie wzięło udział 7 zespołów Śpiewaczych

  • „Jutrzenka” z Ciotuszy Nowej
  • „Zagórzanki” z Łuszczacza,
  • „Parzanki” z Paar
  • „Kwiaty Roztocza” z Gminy Susiec
  • „ Szumy” z Suśca
  • „Sopocka Nuta” z Majdanu Sopockiego,
  • „Olszanka” z Wólki Łosinieckiej,

występ każdego zespołu był nagradzany gromkimi brawami, a  komisja konkursowa

w składzie:

  1. Zdzisław Hacia - przewodniczący
  2. Krzysztof Chyżyński – członek
  3. Janusz Kiecana - członek

 oceniając dobór regionalnego repertuaru,  oraz poziom artystyczny, przyznało następujące nagrody

I miejsce – Zespół Śpiewaczy „Olszanka”z Wólki  Łosinieckiej,

II miejsce -  Zespół Śpiewaczy „Parzanki” z Paar,

III miejsce - Zespół Śpiewaczy „Kwiaty Roztocza” z gminy Susiec

Wyróżnienie-   Zespół Śpiewaczy „Szumy „ z Suśca.

Organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych,  dla których przygotowali  mnóstwo  atrakcji
w programie pt. „W krainie jaskiniowców” -  dzieci, z wielką ochotą zgłaszały się do wspólnej zabawy, nie obyło się bez malowania buziek- ulubionej  rozrywki dla dzieci.

W to niedzielne popołudnie, odbył się też pokaz tłoczenia oleju -  można było zobaczyć jak tłoczono olej kilkadziesiąt lat temu  i jakich używano wtedy metod. Roślinny olej - przede wszystkim z siemienia lnianego był w czasie Wielkiego Postu jednym z podstawowych składników potraw. Tłoczenie oleju
z siemienia lnianego było długą i ciężką pracą, bo wszystko wykonywano ręcznie. Nasiona trzeba było zgnieść i wymieszać z wodą, później podgrzać na specjalnej patelni, przełożyć do lnianego płótna
 i dopiero wtedy można było wyciskać olej. By obsłużyć takie urządzenie trzeba było kilku silnych mężczyzn. Z około 4 kilogramów nasion powstawał litr oleju. Uczestnicy mogli nie tylko zobaczyć jak powstaje, ale i skosztować oleju, cenionego za smak i wartości odżywcze.

Odbył się  konkurs kulinarny „Na Najlepszą Potrawę Regionalną”. Do udziału w konkursie zgłosiły  się  KGW  z 14 miejscowości  gminy Susiec. Głównym celem konkursu  była promocja kultury ludowej, oraz związanych z nią tradycji kulinarnych.  Ocenie podlegał smak i jakość potraw, geneza i estetyczna prezentacja oraz sposób podania. Zgłoszono następujące dania przygotowane przez Panie z KGW:

  • Gołąbki Roztoczańskie z kaszy grycznej z sosem,
  • Huciaki z pieca,
  • Zupa pokrzywowa z paluszkami,
  • Golasy Ciotuskie w sosie grzybowym,
  • Pierogi ruskie z okrasą,
  • Okraszki do barszczu na zakwasie,
  • Mix pierogów- ruskie, z mięsem ,z kapustą i grzybami,
  • Kapuśniak z pierogami z kaszą,
  • Kapusta ze śmietaną i cebularzem,
  • Zupa Świerzynka,
  • Roztoczańska zagrycha,
  • Przysmak Susiecki z jagodami- kluski jaglane i leniwe,
  • Kapucha Babuni,
  • Hamza z zupą kwaśnikową,

Komisja konkursowa w składzie

  1. Lucyna Kozyra – przewodniczący
  2. Zuzanna Naklicka – członek

3.Ewa Piwko-Witkowska – członek

  1. Joanna Kowalczuk - członek
  2. Zuzanna Naklicka – członek

6.Zbigniew Naklicki - członek

 miała duży problem z wyłonieniem laureata konkursu kulinarnego, ponieważ potrawy cechował wysoki poziom kulinarny, wyśmienity smak oraz atrakcyjne podanie. Po długich obradach ogłoszono wyniki konkursu. 

I miejsce –  Zupa pokrzywowa z paluszkami, KGW „ Na obcasach „ Ciotusza Nowa

II miejsce  - Kapusta ze śmietaną i cebularzem, KGW z Grabowicy

III miejsce – Gołąbki z kaszy grycznej  z sosem  ,KGW „ niezapominajki” z Rybnicy

Wyrównie  - Hamza z zupą kwaśnikową, KGW z Łosińca I

W trakcie, gdy komisja próbowała potrawy poszczególnych gospodyń, na scenie   wystąpili uczniowie szkoły muzycznej Casio prezentując swoje  umiejętności.

 

Uwieńczeniem całości imprezy było oczywiście uroczyste  ogłoszenie wyników zarówno  konkursie „Na ludową nutę”, jak i  „Na Najlepszą Potrawę Regionalną”

 Zwycięzcy o poszczególnych kategoriach   oraz  pozostali uczestnicy  zostali nagrodzeni pamiątkowymi dyplomami i nagrodami rzeczowymi,  ufundowanymi  przez organizatora, czyli Stowarzyszenie Alternatywy.  Dopełnieniem całość był koncert kapeli „Zbójnicy”, wzbogacając zabawę o wesołe góralskie klimaty pełne humoru, tańca.  Podczas koncertu górale znakomicie bawili publiczność.

Podsumowując należy podkreślić, przede wszystkim duże zainteresowanie Zespołów i KGW  biorących udział w konkursie  jak również, wyjątkowo aktywne uczestnictwo i zainteresowanie licznie przybyłych, mieszkańców,  gości i turystów.

 

Polub nasz profil na Facebook
Bądź zawsze na bieżąco